Често задавани въпроси

Какво трябва да знаем при избор на климатик:

Един от най-важните параметри,който би трябвало да знаете при избора на климатик преди още да се спрете на точно определен модел е до каква външна температура очаквате той да работи ефективно.Важното в случая е, че тъй като мощността която се отдава в помещението от климатика силно зависи от температурата навън.Тази мощност трабва да бъде изчислена за най-лошия случай, т.е. при най-ниска околна температура.Колкото е по- студено навън,толкова по-големи са загубите на топлина от помещението- съответно имате нужда от повече топлина!Колкото е по студено навън толкова е по-ниска мощността на вашия климатик.Това е така,защото при работата си климатика взима топлина отвън и я премества вътре (при всички случай при 0 градуса има повече топлина отколкото при минус 10, въпреки,че и при минус 20 има топлина,но тя е значително по малко в сравнение с плюс 10).
Ориентировъчно най лесно мощността на климатика се изчислява така - за всеки кубичен метър са необходими 50 вата (W) мощност.

Площ в кв/м (m2) Обем в куб/м (m3) Мощност в квт. (KW) Мощност в BTU
15 39 1.95 9000
25 65 3.25 12000
40 104 5.20 18000
60 156 7.80 24000

Стойностите са изчислени при височина на помещението 2,6м. Имайте в предвид, че този метод дава груба представа за необходимата мощност. Когато стигнете до избора на климатик най добре се консултирайте със специалст, защото при избора се взимат под внимание и редица други фактори: изложение на помещението, остъклена площ, дали е приземен етаж и т.н.

Защо инверторен климатик?

Според технологията, по която са създадени съвременните климатици имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент,като по този начин пренасят енергия в посоката, в която желаем. Каква енергия,ще попитате има през студените зимни дни,че да я внесем в стаята и да се топлим? Има и то доста много: това е енергията,топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. Основният агрегат, който прави това пренасяне, е компресорът.  Обикновените климатици са съоръжени с компресори, които просто получават захранване и работят с цялата си мощност, докато температурата в помещението, която сме задали, бъде достигната. Поради инертността на системата, климатикът, който е получил някаква засилка дори подминава зададената температура, което се оказва доста излишен разход на електричество. Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си (обикновените сплит-системи работят в режим включване и изключване). При което точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 25% до 72% (спрямо обикновения кондиционер). Обезпечава голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация. Това е възможно, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инверторът в този случай превключва в режим на работа на ниска мощност,за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия.Инверторните сплит-системи имат плавна микрорегулировка,а оттам и стабилна температура в стаята без резки колебания и без риск от простудяване. Енергопотреблението се намалява до 72%, т.е., климатикът в основното си време на работа работи в този икономичен режим. Инверторният климатик има по-дълъг живот, работи до -15 градуса по Целзий външна температура, до 45% е по-икономичен и е по-безшумен.

Режим на климатик

Ако използвате климатици за отопление, много често е по-добре да не ги изключвате, когато отивате на работа или ви няма вкъщи за няколко часа- особенно ако притежавате инверторен климатик. В тези случай е по-добре да зададете температура два-три градуса по-ниска от нормалната, която използвате. От друга страна, ако използвате климатик за охлаждане е много важно да задавате температура в стаята най-много пет градуса по-ниска от външната. Това ще ви предпази от така наречения топлинен удар.Топлинния удар е ефект на човешкия организъм да се приспособява към условията, в които се намира. Ако сте в стая с климатик на 22 градуса и излезете на 30 градуса, то това е шок за метаболизма и организма започва много бързо да търси начин за справяне с проблема. Обикновено този начин е изхвърляне на течности чрез потене,но много по - силно отколкото е необходимо. Обратно ако сте били на вън, където е много горещо и влезете запотени в стая с климатик, тъй като климатика е отнел влажността от стаята ще започне бързо изпарение на потта, което в крайна сметка може да доведе до преохлаждане на тялото ви и до простуда. Освен това в режим на охлаждане никога не стойте за дълго под въздушната струя, която идва от климатика. Все пак за да може да охлади помещението, въздуха който излиза от вашия климатик е поне 10 градуса под стайната температура, като добавите и факта,че има движение на въздух, то охлаждането на тялото ви може да е с температура около нулата.

Какво е BTU?

Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По точно 1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.45 kg) вода с един градус Фаренхайт (0.56 градуса Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула.

EER (energy efficiency rating - коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W (ват). Например, ако климатик с 10 000 BTU консумира 1200 W, неговия EER е 8.3 (10 000 BTU / 1 200 W). Очевидно стремежа на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други отоплителни уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3 000 W, консумира 1000 W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество (приблизително) от конвенционалния нагревател.

Ако климатика на стартира работа въобще:

Уверете се че има захранване до него ( дали има ток, дали не е изгорял предпазител).
Проверете батериите на дистанционното(след смяната им рестартирайте дистанционното - вж.инструкция за експлоатация).
Вижте дали и как светят индикаторните лампи на вътрешното тяло.Това е код за грешка,който ще ни помогне да разберем какво да имаме предвид когато идваме за ремонт.Свържете се със сервиза ни.

Ако климатика не охлажда достатъчно добре:

Уверете се че няма предмет, който да пречи на нормалната циркулация на въздушния поток.
Проверете дали всички врати и прозорци са затворени.
Проверете дали са чисти праховите филтри. Ако не - измийте ги, изсушете и поставете отново в климатика. Директната слънчева светлина е огромен източник на топлина. Използвайте щори или завеси, за да засенчите огретите прозорци.

Ако климатика не отоплява достатъчно добре:

Уверете се че няма предмет, който да пречи на нормалната циркулация на въздушния поток.
Проверете дали всички врати и прозорци са затворени.
Проверете дали са чисти праховите филтри. Ако не - измийте ги,изсушете и поставете отново в климатика.
Вижте позицията на клапите. Правилната е тази, при която те са насочени така, че климатика да духа максимално надолу.

Ако климатика издава странни шумове:

Чува се пукане от вътрешното тяло на климатика - въможно е да се получава такъв шум понякога,тъй като пластмасата се свива и разширява под въздействието на топлия/студен въздух, който излиза от климатика. Това е напълно нормално явление.Чува се нещо все едно някаква течнос изтича от някъде най-вероятно чувате халдилния агент, когато климатика променя режима си на работа. Чува се шум от външното тяло и от него се вдига пара и изтича вода-това е процеса на обезскрежаване на климатика.

    Няма намерени продукти

Clicky